Τα σαράντα του χρόνια έκλεισε φέτος το διαδίκτυο και από τις 29 Οκτωβρίου 1969, όταν δύο υπολογιστές στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια, μετέφεραν δεδομένα στην πρώτη δοκιμαστική έκδοση του Arpanet(πειραματικό στρατιωτικό δίκτυο), έχει κυλήσει πολύ νερό στο αυλάκι.
Πλέον είναι δύσκολο να φανταστούμε τη ζωή στις ανεπτυγμένες χώρες, χωρίς τη χρήση του διαδικτύου. Από την επικοινωνία και την αναζήτηση πληροφοριών, μέχρι τη διασκέδαση, την εκπαίδευση και φυσικά την εργασία το ίντερνετ είναι μέρος της καθημερινότητας των ανθρώπων.
Με την έλευση του και την ανάπτυξή του έγινε πραγματικότητα η δημιουργία του Παγκόσμιου Χωριού, με την ανταλλαγή πληροφοριών και μηνυμάτων σε χρόνο μηδέν και με τη διεκπερέωση εργασιών, που χωρίς αυτό θα απαιτούσαν μέρες ή και μήνες για να γίνουν.
Όσο περνά ο καιρός, τόσο πιο εύκολη γίνεται η πρόσβαση στο διαδίκτυο για όλο και περισσότερους ανθρώπους, οι οποίοι μπορούν να ενημερωθούν, να διασκεδάσουν, να επικοινωνήσουν, να πραγματοποιήσουν αγορές, αλλά και να εργαστούν μέσω του υπολογιστή τους.
Φυσικά όπως και κάθε τεχνολογική ανακάλυψη το διαδίκτυο έχει και τα αρνητικά του, καθώς διαπιστώνεται ότι οι τεχνολογικές εξελίξεις τρέχουν πιο γρήγορα από τη νομοθεσία και την ηθική για το ίντερνετ. Η πειρατεία, η πορνογραφία, οι κάθε είδους απάτες και ο εθισμός είναι μόνο μερικές από τις αρνητικές πλευρές του διαδικτύου, οι οποίες κάποιες φορές μπορεί να έχουν τραγικές συνέπειες.
Σε κάθε περίπτωση, δεν φταίει το διαδίκτυο αν πολλές φορές γίνεται λάθος χρήση του και σίγουρα η συμβολή του στην επικοινωνία, την ανταλλαγή πληροφοριών, στην οικονομία και στην ανάπτυξη της δημόσιας σφαίρας δεν μπορεί να αμαυρωθεί από τα όποια μειονεκτήματα.
Ημερομηνίες σταθμοί για το διαδίκτυο:
1969
Στις 29 Οκτωβρίου του 1969, δύο υπολογιστές στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια, μεταφέρουν δεδομένα στην πρώτη δοκιμαστική έκδοση του Arpanet, ενός πειραματικού στρατιωτικού δικτύου
1972
Ο Ray Tomlinson εισάγει το ηλεκτρονικού ταχυδρομείου στο δίκτυο, διαλέγοντας το @ ως έναν τρόπο να αναφερθούμε στις διευθύνσεις ηλεκτρονικού ταχυδρομείου που ανήκουν σε άλλα συστήματα.
1974
Ο Vint Cerf και ο Bob Kahn έφτιαξαν τους επικοινωνιακούς μεθόδους που ονομάστηκαν TCP. Τα πρωτόκολλα του TCP επιτρέπουν πολλαπλά, διαφορετικά σε δομή, δίκτυα να συνδεθούν με ένα άλλο, μια πραγματικά σημαντική ανακάλυψη για το Διαδίκτυο.
1983
Σχεδιάστηκε το Σύστημα Ονομάτων Περιοχών (Domain Name System – DNS). Επιλέγοντας επιθέματα όπως "Com", "Net ","Gov" και "Edu" τα οποία ήρθαν ένα χρόνο αργότερα.
1990
Ο Tim Berners-Lee ανακάλυψε το WWW (World Wide Web), ενώ αναπτύχθηκαν και μέθοδοι για τη διαχείριση των υπολογιστών από απόσταση.
1993
Ο Marc Andreessen και οι συνεργάτες του στο Πανεπιστήμιο του Ιλινόις δημιούργησαν τον Mosaic, το πρώτο πρόγραμμα περιήγησης στο Internet.
1994
Ο Andreessen και οι συνάδελφοι του στην ομάδα του Mosaic καθιέρωσαν μια εταιρεία για τη δημιουργία της πρώτης εμπορικής μηχανής αναζήτησης του Διαδικτύου.
1998
Η Google ξεκίνησε ένα έργο που ξεκίνησε στο Στάνφορντ. Η Αμερικανική κυβέρνηση ανέθεσε την εποπτεία των Ονομάτων Περιοχών (Domain Name) στην Internet Corporation for Assigned Names and Numbers ( (ICANN).
2004
Ίδρυση του Facebook από τον φοιτητή του Χάρβαρντ Mark Zuckerberg.
2005
Ίδρυση της ιστοσελίδας ανταλλαγής βίντεο YouTube.
2007
Η Apple με το iPhone, εισάγει εκατομμύρια ακόμη κόσμο στην ασύρματη πρόσβαση στο Internet.
Χρόνια πολλά Ιντερνετ
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου