Δεν έχει σημασία αν κάθε πρωί τρέχετε ή πηγαίνετε στο γυμναστήριο. Αν το μεγαλύτερο μέρος της υπόλοιπης μέρας κάθεστε, τότε έχετε μεγάλο κίνδυνο για παχυσαρκία, διαβήτη, καρδιοπάθεια, διάφορων καρκίνων και πρόωρου θανάτου.
Η καρέκλα σας είναι ο εχθρός σας. Αυτό είναι το συμπέρασμα αρκετών πρόσφατων μελετών. Αν εξετάσει κανείς μόνο υγιείς ανθρώπους που γυμνάζονται τακτικά, αυτοί που κάθονται περισσότερο στη διάρκεια της υπόλοιπης ημέρας έχουν μεγαλύτερες περιφέρειες και χειρότερες τιμές αρτηριακής πίεσης και σακχάρου στο αίμα απ΄ ότι αυτοί που κάθονται λιγότερο. Μεταξύ αυτών που κάθονται μπροστά στην τηλεόραση περισσότερο από τρεις ώρες την ημέρα, αυτοί που ασκούνται είναι εξίσου υπέρβαροι με αυτούς που δεν ασκούνται: η καθιστική ζωή φαίνεται ότι αναιρεί μερικά από τα οφέλη του τζόγκινγκ.
Γιατί όμως το να κάθεσαι κάνει κακό; Η απάντηση φαίνεται πως έχει δύο μέρη. Κατ΄ αρχάς, το να κάθεσαι είναι από τα πιο παθητικά πράγματα που μπορείς να κάνεις καις περισσότερη ενέργεια ακόμη και μασώντας τσίχλα. Σε σύγκριση με το να κάθεσαι, το να στέκεσαι όρθιος είναι σκληρή δουλειά, καθώς τεντώνονται οι μύες των ποδιών και λειτουργούν οι μύες της πλάτης και των ώμων επίσης, όταν στέκεσαι όρθιος, συχνά ρίχνεις το βάρος σου από το ένα πόδι στο άλλο. Έτσι καις ενέργεια.
Μπορεί να νομίζετε ότι δεν μπορείτε να επιλέξετε πόση ώρα θα κάθεστε, όμως αυτό δεν είναι αλήθεια. Ας υποθέσουμε ότι κοιμάστε οκτώ ώρες την ημέρα και γυμνάζεστε άλλη μία. Και πάλι σας μένουν 15 ώρες δραστηριοτήτων και την περισσότερη ενέργεια θα την κάψετε μέσα σ΄ αυτό το 15ωρο. Συνεπώς η πρόσληψη βάρους είναι συχνά το σωρευτικό αποτέλεσμα μιας σειράς από μικρές αποφάσεις: ανεβαίνετε από τις σκάλες ή με το ασανσέρ; Στέλνετε e-mail στον συνάδελφο στην άλλη άκρη του διαδρόμου ή σηκώνεστε και πηγαίνετε ως το γραφείο του; Όταν επιστρέφετε σπίτι, ασχολείστε με τα φυτά στη βεράντα ή κάθεστε μπροστά στην τηλεόραση; Περπατάτε μέχρι το γωνιακό κατάστημα ή πηγαίνετε με το αυτοκίνητό σας;
Όταν μένεις ώρες καθιστός, συμβαίνουν στο σώμα σου πολλά κακά πράγματα. Από μελέτη που έγινε σε ανθρώπους οι οποίοι είναι υποχρεωμένοι να κάθονται για πολλές ώρες, διαπιστώθηκε ότι όσοι κάνουν συχνά μικρά διαλείμματα- σηκώνονται για να τεντωθούν ή για να περπατήσουν στον διάδρομο- έχουν μικρότερες περιφέρειες και καίνε καλύτερα τα σάκχαρα και το λίπος, απ΄ ότι αυτοί που μένουν καθισμένοι για πολλές ώρες χωρίς διάλειμμα.
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου