Η άσχημη Εμιλι είναι καλύτερη ναυαγοσώστρια



Σίγουρα δεν είναι η Πάμελα Αντερσον. Όμως σίγουρα εντοπίζει ταχύτατα τους κολυμβητές που κινδυνεύουν

 
Ξεχάστε τους καλογυμνασμένους ναυαγοσώστες με τις τέλειες αναλογίες και το σοκολατένιο μαύρισμα που με ηρωική αυταπάρνηση και αυτοθυσία προστατεύουν τους χιλιάδες λουόμενους που κατακλύζουν καθημερινά τις παραλίες τους καυτούς μήνες του καλοκαιριού.
 
Έφθασε η Εμιλι, το ρομπότναυαγοσώστης, το οποίο αν και διαθέτει και καμπύλες και ταχύτητα, σε τίποτε δεν θυμίζει την πληθωρική Πάμελα Αντερσον ή τον ανδροπρεπή Ντέιβιντ Χάσελχοφ από τη διάσημη τηλεοπτική σειρά «Μπέιγουοτς». Πρόκειται για μια ρομποτική σανίδα, η οποία στην όψη μοιάζει πολύ με εκείνες που χρησιμοποιούν οι ναυαγοσώστες στις επιχειρήσεις διάσωσης, αλλά είναι πολύ πιο εξελιγμένη αφού μπορεί να κινείται μόνη της με μεγάλη ταχύτητα στο νερό, εντοπίζοντας τους κολυμβητές που κινδυνεύουν. Η ιδέα είναι σχετικά απλή: η Εμιλι είναι μία μίνι-σχεδία, «χτισμένη» πάνω σε μια μηχανή με προπέλα παρόμοια των τζετ σκι. Η προπέλα προστατεύεται από έναν κλωβό, ώστε να αποφεύγονται οι τραυματισμοί.
 
Ελεγχόμενος τηλεκατευθυνόμενα από ναυαγοσώστες στην ακτή, ο ρομποτικός διασώστης σπεύδει στον κολυμβητή που κινδυνεύει, με ταχύτητα που αγγίζει τα 45 χιλιόμετρα την ώρα. Οταν η Εμιλι φθάνει στον προορισμό της, ο ναυαγοσώστης πατάει ένα κουμπί και το ρομπότ σταματάει προκειμένου ο άνθρωπος να κρατηθεί πάνω της ώσπου να οδηγηθεί με ασφάλεια στην ακτή.
 
Ο ρομποτικός ναυαγοσώστης είναι επίσης επενδεδυμένος με μαλακό υλικό ώστε να μην κινδυνεύει με τραυματισμό ο κολυμβητής που τη χρησιμοποιεί. Ο Τόνι Μάλιγκαν, διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας που ανέπτυξε την Εμιλι, αναγνωρίζει ότι ο ρομποτικός ναυαγοσώστης δεν μπορεί να διαθέτει την πείρα ενός πραγματικού ναυαγοσώστη, ωστόσο εκτιμά ότι η συσκευή «θα βοηθήσει το έργο των ανθρώπων».
 
Μάλιστα από το 2011 η Εμιλι θα διαθέτει ενσωματωμένο ηχοεντοπιστικό σύστημα σόναρ, το οποίο θα «σκανάρει» το νερό, εντοπίζοντας και αναγνωρίζοντας τις κινήσεις που κάνει ένας κολυμβητής όταν βρίσκεται σε κίνδυνο. Ωστόσο, παρά την εντυπωσιακή της ταχύτητα στα κύματα, που είναι έξι φορές μεγαλύτερη από εκείνη των ανθρώπων, η Εμιλι έρχεται με κάποια μειονεκτήματα.
 
Πρώτον, δεν μπορεί να σώσει κάποιον κολυμβητή που έχει χάσει τις αισθήσεις του, καθώς απαιτείται η συνεργασία του ατόμου που βρίσκεται σε κίνδυνο. Επειτα, όσο η συσκευή λειτουργεί τηλεκατευθυνόμενα ανακύπτει πάντα το πρόβλημα της ορατότητας του ναυαγοσώστη που τη χειρίζεται από απόσταση.
 
Τέλος, ακόμη και με το ενσωματωμένο σόναρ η αναγνώριση των κινήσεων του ανθρώπου που «κινδυνεύει» μπορεί να αποδειχθεί δύσκολη υπόθεση, καθώς η συσκευή μπορεί να μπερδέψει τα παιχνίδια στο νερό, κυρίως των μικρών παιδιών, με τον πνιγμό. Η αυτόνομη έκδοση της Εμιλι θα αρχίσει να διατίθεται στην αγορά την ερχόμενη άνοιξη περίπου προς 2.800 ευρώ.
 
 
ΣΚΑΝΑΡΕΙ, ΦΕΥΓΕΙ ΚΑΙ... ΣΩΖΕΙ
 
- Ενσωματωμένη ηχοβολιστική συσκευή (σόναρ) «σκανάρει» τα νερά και αναγνωρίζει τις κινήσεις πανικού ενός κολυμβητή που κινδυνεύει να πνιγεί.
 
- Η μέγιστη ταχύτητα του ναυαγωσώστη-ρομπότ αγγίζει τα 45 χιλιόμετρα την ώρα, δηλαδή περίπου έξι φορές ταχύτερα από έναν άνθρωπο ναυαγοσώστη.
 
- Η Εμιλι έχει προπέλα «κρυμμένη» σε ειδικό πλέγμα ώστε να μην τραυματίζεται ο κολυμβητής που τη χρησιμοποιεί για να σωθεί.
 
- Εννέα άνθρωποι την ημέρα κατά μέσον όρο χάνουν τη ζωή τους από πνιγμό στις Ηνωμένες Πολιτείες.
 

  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου