Έρχεται κύμα ανατιμήσεων

Αναπροσαρμόζεται από 1η Ιουλίου ο συντελεστής του Φόρου Προστιθέμενης Αξίας. Πώς θα επιβαρυνθούν τα νοικοκυριά. Αναμένονται αυξήσεις σε βενζίνη, διόδια και μια σειρά υπηρεσίες

 

Αναπροσαρμόζεται από αύριο 1η Ιουλίου ο συντελεστής του Φόρου Προστιθέμενης αξίας από 21% σε 23%, αλλά και η επέκτασή του σε διάφορες υπηρεσίες και επαγγέλματα.
Η τιμή της βενζίνης αναμένεται να αυξηθεί κατά 2,5- 3 λεπτά το λίτρο βάζοντας φωτιά στα μπατζάκια των καταναλωτών.
Μάλιστα  το τσουνάμι των ανατιμήσεων αναμένεται να προκαλέσει όργιο φοροδιαφυγής αφού η πλειοψηφία των καταναλωτών έχει ήδη μαζέψει τις απαραίτητες αποδείξεις για την εξασφάλιση του αφορολόγητου.
Έτσι, φορολογούμενοι και επιχειρηματίες θα κάνουν τα στραβά μάτια για να επωφεληθούν και οι δύο από τον ΦΠΑ.
Ειδικότερα, οι νέοι συντελεστές που θα ισχύσουν από την ερχόμενη Πέμπτη έχουν ως εξής:
*Από 21% σε 23% διαμορφώνεται ο κανονικός συντελεστής σε ένδυση, υπόδηση, τσιγάρα, ποτά, καύσιμα κτλ.
*Από 10% σε 11% ο μειωμένος συντελεστής για τα αγαθά και τις υπηρεσίες
*Από 5% σε 5,5% ο χαμηλός συντελεστής σε εφημερίδες, περιοδικά κτλ
Τέλος, οι μειωμένοι κατά 30% συντελεστές στα νησιά του Αιγαίου διαμορφώνονται σε 16%, 8% και 4% αντίστοιχα.
θα υπάρξουν αυξήσεις στα διόδια και στα συνδρομητικά προγράμματα του e-ΡΑSS όπου για το βασικό πρόγραμμα Εxpress τα Ι.Χ θα πληρώνουν  2,52 ευρώ ανά διέλευση. Παράλληλα, οι τιμές για τα προγράμματα  Friendly και Βusiness θα διαμορφωθούν σε 2,52 ευρώ, 2,24 ευρώ και 1,96 ευρώ, ανάλογα με τον αριθμό των διελεύσεων, ενώ  στο πρόγραμμα Βonus διατηρείται η δυνατότητα των 15 δωρεάν διελεύσεων εντός εκάστου ημερολογιακού μήνα.
ΦΠΑ παντού
Με ΦΠΑ 23% επιβαρύνονται όλες οι υπηρεσίες που προσφέρουν οι δικηγόροι, οι συμβολαιογράφοι οι άμισθοι υποθηκοφύλακες και οι δικαστικοί επιμελητές.
Με αντίστοιχο φόρο επιβαρύνονται οι υπηρεσίες από τους καλλιτέχνες, συγγραφείς και ερμηνευτές έργων τέχνης, συμπεριλαμβανομένων και των περιουσιακών και συγγενικών δικαιωμάτων.
Με ΦΠΑ 11% επιβαρύνονται όλες οι υπηρεσίες περίθαλψης και διάγνωσης στα ιδιωτικά θεραπευτήρια και διαγνωστικά κέντρα.
Απαλλάσσονται οι αντίστοιχες υπηρεσίες από τους γιατρούς, οδοντιάτρους αλλά και από οργανισμούς ιδιωτικού δικαίου, εάν όμως πληρούνται οι ακόλουθες προϋποθέσεις:
- δεν έχουν ως σκοπό το κέρδος και όταν έχουν (κέρδος) αυτό πάει στη βελτίωση των υπηρεσιών τους.
- στη διοίκηση των εν λόγω οργανισμών δεν πρέπει να βρίσκονται πρόσωπα με ίδιο ακόμα και έμμεσο συμφέρον.
- οι απαλλαγές δεν πρέπει να θέτουν σε κίνδυνο τους όρους του ανταγωνισμού.
Όλες οι υπηρεσίες οι οποίες δεν προσφέρονται για θεραπεία αλλά γίνονται για λόγους αισθητικής υπάγονται σε φόρο αλλά με χαμηλό συντελεστή της τάξης του 11%.   
Τέλος, υποχρεωτική θα είναι από 1η Ιουλίου η έκδοση αποδείξεων στα ταξί στο τέλος της κάθε κούρσας, παρά τις αντιδράσεις και τις επαναλαμβανόμενες απεργίες των εργαζομένων, ενώ απαραίτητη θα είναι η τήρηση βιβλίων εσόδων και εξόδων. Οι εκμεταλλευτές ταξί υποχρεούνται να επιβαρύνουν τις υπηρεσίες που παρέχουν με ΦΠΑ, δηλαδή περίπου 11% για τη μεταφορά προσώπων, ενώ πλέον θα υποβάλλουν περιοδικές και εκκαθαριστικές δηλώσεις για την απόδοση φόρου στο δημόσιο.


Μεθόδους μείωσης της τιμής του λίτρου της αμόλυβδης, εξετάζει το υπουργείο Οικονομίας, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας, καθώς βρισκόμαστε στο κατώφλι της τρίτης κατά σειρά αύξησης του ΦΠΑ που αναμένεται να εφαρμοστεί την Πέμπτη, εκτοξεύοντας τη βενζίνη στα ύψη.
Σκοπός είναι να αποφευχθούν στο μέλλον επιπλέον λουκέτα στην αγορά καυσίμων και να περιοριστεί η πτωτική τάση στην κατανάλωση βενζίνης που παρατηρήθηκε τους τελευταίους μήνες, με αποκορύφωμα  τον περασμένο Μάιο να φτάσει στο 20% κάτω από τα περυσινά επίπεδα, ενώ το πρώτο 15ήμερο του Ιουνίου έφτασε στο 23%. Σε πολλές περιπτώσεις, οι πρατηριούχοι κάνουν λόγο για μειώσεις στη ζήτηση που φτάνουν ακόμα και το 30%.
 Η αύξηση της τιμής της αμόλυβδης βενζίνης αναμένεται να διαμορφωθεί στο 1,52 ευρώ το λίτρο, ενώ σύμφωνα με παράγοντες της αγοράς, «ανοίγει ο δρόμος για κερδοσκοπικά παιχνίδια εις βάρος των καταναλωτών».

  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου