Οι επιχειρήσεις για την ανάσυρση 70 φιαλών σαμπάνιας, "ηλικίας" περίπου 200 ετών, από ένα ναυάγιο στο βυθό της Βαλτικής θάλασσας, έχουν αρχίσει, ανακοίνωσε σήμερα επίσημη πηγή.
"Όπως και να έχουν τα πράγματα, φαίνεται ότι είμαστε έτοιμοι να ανασύρουμε από τη θάλασσα την παλαιότερη σαμπάνια του κόσμου", δήλωσε ο Ράινερ Τζάσλιν, μόνιμος γραμματέας της κυβέρνησης των νήσων Ααλαντ, ένα αρχιπέλαγος που βρίσκεται στον Βοθνιακό κόλπο, ανάμεσα στις σουηδικές και τις φινλανδικές ακτές."Οι φιάλες που βρίσκονται άθικτες στο βυθό σε βάθος 50 μέτρων, ανασύρθηκαν στην επιφάνεια", αναφέρουν οι αρχές του αρχιπελάγους σε ανακοίνωση τους, προσθέτοντας ότι η αξία τους έχει εκτιμηθεί σε εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ.
Τον περασμένο μήνα, σουηδοί δύτες ανακάλυψαν στα ανοικτά της Φινλανδίας τις φιάλες, διατηρημένες σε άριστη κατάσταση, που αποτελούν πιθανώς μέρος ενός φορτίου σαμπάνιας που είχε στείλει ο βασιλιάς Λουδοβίκος XVI της Γαλλίας στην ρωσική αυτοκρατορική αυλή.
Η ηλικία της σαμπάνιας δεν έχει προσδιοριστεί με ακρίβεια.
Η υπόθεση ότι πρόκειται για σαμπάνια μάρκας Veuve Clicquot, μια από τις πιο διάσημες στον κόσμο, προέκυψε από το γεγονός ότι τα μεταλλικά καλύμματα των φελλών έφεραν ακόμη το σημάδι μιας άγκυρας, που χρησιμοποιείται αποκλειστικά από τον οίκο αυτό.
Ένας εκπρόσωπος του οίκου αυτού αφού δοκίμασε ένα δείγμα, δήλωσε στις αρχές του Αυγούστου ότι προέρχεται μάλλον από τον οίκο Juglar που δεν υπάρχει πλέον.
"Μετά από 200 χρόνια στο βυθό της θάλασσας, το περιεχόμενο των φιαλών είναι εξαιρετικά καλά διατηρημένα", σύμφωνα με τις αρχές των Νήσων Αααλντ. "Η χαμηλή θερμοκρασία και το ελάχιστο φως επέτρεψαν την βέλτιστη συντήρηση, ενώ η πίεση μέσα στις φιάλες εμπόδισε τη διείσδυση του θαλασσινού νερού", πρόσθεσαν.
Ο Ντομινίκ Ντεμαρβίλ, υπεύθυνος για τα κελάρια της Veuve Clicquot, ένας από τους ελάχιστους που μπόρεσαν να απολαύσουν μερικά χιλιοστόλιτρα από τη σαμπάνια αυτή, δήλωσε στις αρχές Αυγούστου, ότι είχε την εντύπωση ότι πρόκειται για "ένα κρασί που παραμένει το ίδιο, όπως ήταν όταν εμφιαλώθηκε". "Γι' αυτό το κρασί, ο χρόνος έχει σταματήσει", είπε. "Οι εξαιρετικά ευνοϊκές συνθήκες διατήρησης έχουν πιθανόν σταματήσει τη ζύμωση και την παλαίωση του".
Σύμφωνα με τον Ντεμαρβίλ η σαμπάνια αυτή χρονολογείται από τις αρχές του δέκατου ένατου αιώνα και δεν είναι λοιπόν βέβαιο ότι είναι η παλιότερη ακόμη πόσιμη σαμπάνια στον κόσμο, δεδομένου ότι οι ειδικοί γευσιγνώστες απήλαυσαν πέρυσι στο Λονδίνο μια Perrier-Jouet του 1825.
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου