Μαζική φυγή από το στράτευμα

Τάσεις φυγής από το στράτευμα και έντονη απαισιοδοξία αποτυπώνονται σε μεγάλη έρευνα για τα προβλήματα των Ελλήνων στρατιωτικών. Τι λένε οι αξιωματικοί για τον κομματισμό, το νέο σύστημα προαγωγών και τo επίπεδο εκπαίδευσης των στρατιωτών (Pics)

Στοιχεία-σοκ για την κατάσταση που επικρατεί στο στράτευμα περιέχονται στην έρευνα που διενήργησε το περιοδικό Monthly Review με τη συνδρομή της εταιρείας δημοσκοπήσεων VPRC.
Σύμφωνα με την έρευνα, το 52% των αξιωματικών και το 65% των υπαξιωματικών σκέπτονται να αποχωρήσουν από τις ένοπλες δυνάμεις την ερχόμενη πενταετία! Σημειώνεται ότι το διάστημα 2005-2009 δήλωσαν παραίτηση 6.500 στελέχη.
Τα κυριότερα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι Έλληνες στρατιωτικοί είναι οι οικονομικές αποδοχές και οι μεταθέσεις με ποσοστά που υπερβαίνουν το 90%.

Έντονες αντιδράσεις προκαλεί το νομοσχέδιο περί ιεραρχίας και προαγωγών που κρίνεται ως ανορθολογικό, αναποτελεσματικό και μη δημοκρατικό σε ποσοστό 63%.

 Σε ερώτηση μάλιστα για τον κομματισμό στις ένοπλες δυνάμεις, το 74% δηλώνει ότι είναι υψηλός και μόνο το 22% θεωρεί ότι είναι χαμηλός.

Επίσης, η συντριπτική πλειοψηφία των στελεχών κρίνει μη ικανοποιητική τη λειτουργία της στρατιωτικής ηγεσίας σε ποσοστό 75–82% και της πολιτικής ηγεσίας σε ποσοστό 85–86%.

Ακόμη σύμφωνα με την αποκαλυπτική έρευνα:
* Το 44% των αξιωματικών και το 61% των υπαξιωματικών δεν θα συνιστούσαν τη στρατιωτική σταδιοδρομία σε τρίτους. Το 37% των αξιωματικών και το 56% των υπαξιωματικών είναι δυσαρεστημένοι από τη σταδιοδρομία τους.
*Το 66% των αξιωματικών και το 91% των υπαξιωματικών είναι υπέρ του συνδικαλισμού στις ένοπλες δυνάμεις, ενώ υπέρ του θεσμού του συνηγόρου του στρατιωτικού τάσσεται το 88% των αξιωματικών και το 94% των υπαξιωματικών.
* Το 68% των αξιωματικών και το 37% των υπαξιωματικών θεωρούν ότι η ιδιότητα του στρατιωτικού είναι λειτούργημα.
* Το 56% των αξιωματικών και το 70% των υπαξιωματικών πιστεύουν ότι η κοινωνία στηρίζει λίγο ή καθόλου τις ένοπλες δυνάμεις.
Ακόμη οι στρατιωτικοί θεωρούν, σε ποσοστό 84%, ότι θα χειροτερεύσει το επίπεδο των υπηρεσιών των στρατιωτικών νοσοκομείων με την είσοδό τους στο ΕΣΥ ενώ με οριακή πλειοψηφία τάσσονται κατά της ενοποίησης των τριών μετοχικών ταμείων.

Ενδιαφέρουσα είναι και η άποψή τους για το επίπεδο εκπαίδευσης των στρατιωτών, υποστηρίζοντας ότι δεν είναι επαρκής σε ποσοστό 83%!
Η έρευνα διεξήχθη την περίοδο Ιανουαρίου – Ιουνίου 2010 και υπήρξαν απαντήσεις από 750 αξιωματικούς και 676 υπαξιωματικούς. Οι περιοχές διεξαγωγής της έρευνας ήταν η Αττική, η Θεσσαλία, η Θράκη, η Κρήτη και τρία νησιά του Αιγαίου.

  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου