Τα αγγούρια χαρίζουν την... νιότη!



Άλλοι το τρώνε και δροσίζονται άλλοι το τρώνε και ζορίζονται λέει ο σοφός λαός. Τώρα όμως θα γίνονται και πιο...νέοι.

Τουλάχιστον αυτό υποστηρίζει ένας διάσημος δερματολόγος του Χόλιγουντ, που θεωρείται από πολλούς o γκουρού της αντιγήρανσης. Όπως λέει το νερό των φρούτων και των λαχανικών είναι πιο ωφέλιμο από αυτό που πίνουμε στο ποτήρι...
 
Για τον δερματολόγο δρα Χάουαρντ Μιούραντ, αναπληρωτή καθηγητή Ιατρικής στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια στο Λος Άντζελες, το δέρμα αποτελεί τον μικρόκοσμο όλου του οργανισμού και αντανακλά ό,τι συμβαίνει στο εσωτερικό του σώματός μας.
 
Όπως γράφει στην εφημερίδα «Ντέιλι Μέιλ», το κλειδί για να είναι και να φαίνεται κανείς υγιής, είναι να διατηρεί υγιή τα κύτταρα του σώματός του – και μία από τις ενδείξεις της υγείας τους είναι πόσο καλά κρατούν το νερό στο εσωτερικό τους.
 
«Εάν ένας άνθρωπος κατορθώνει να επιδιορθώνει τις μεμβράνες των κυττάρων του – από τον εγκέφαλο και την καρδιά έως τον συνδετικό ιστό και την επιδερμίδα – προσελκύοντας νερό και θρεπτικά συστατικά σε αυτές, μπορεί να καταπολεμά το γήρας και τις αρρώστιες», σημειώνει. Και αυτό, είναι στο χέρι μας να το κάνουμε, προσθέτει.
 
Όπως εξηγεί ο δρ Μιούραντ, οι περισσότεροι άνθρωποι αποδέχονται τα σημάδια της γήρανσης (όπως την αύξηση του σωματικού βάρους, την κόπωση και την εκφύλιση της υγείας) ως κάτι το αναπόφευκτο. Η αλήθεια όμως, λέει, είναι πως ποσοστό έως 80% της μακροζωίας μας οφείλεται στον τρόπο ζωής και όχι στα γονίδιά μας.
 
Τι σημαίνει πρακτικά αυτό; Ότι με τον τρόπο ζωής του «μπορεί κανείς να βοηθήσει το σώμα του να θεραπεύσει τις καθημερινές βλάβες και να ανανεωθεί, ώστε όχι μόνο να φαίνεται κανείς πιο νέος, αλλά και να είναι πιο υγιής και ανανεωμένος».
 
Ο δρ Μιούραντ αναφέρει πως σε αντίθεση με ό,τι όλοι πιστεύουμε, το ανθρώπινο σώμα δεν αποτελείται κατά 75-80% από νερό μέχρι τα βαθιά γηρατειά. Το ποσοστό αυτό υπάρχει όταν γεννιόμαστε, αλλά στην πορεία του χρόνου ελαττώνεται και φτάνει στο 50%.
 
Η ελάττωση αυτή εξηγεί και τα σημάδια της ηλικίας που συνήθως αρχίζουν να εμφανίζονται όταν μπαίνουμε στα 30 μας χρόνια: το δέρμα γίνεται πιο ξηρό, η πέψη επιβραδύνεται, η ενεργητικότητά μας φθίνει.
 
Κατά τον δρα Μιούραντ, το νερό στο ανθρώπινο σώμα βρίσκεται στον ενδοκυττάριο χώρο (μέσα στα κύτταρα δηλαδή) και στον εξωκυττάριο χώρο (δηλαδή ανάμεσα στα κύτταρα). «Το ενδοκυττάριο νερό συμβάλλει στη διατήρηση της κυτταρικής λειτουργίας και κατ’ επέκταση στην υγεία και στην ομορφιά, ενώ το εξωκυττάριο είναι αυτό που μας γερνάει και μας κάνει να παχαίνουμε και να γινόμαστε νωθροί», λέει.
 
«Οι “σακούλες” κάτω από τα μάτια, οι πρησμένοι αστράγαλοι και το φουσκωμένο στομάχι αποτελούν ενδείξεις ότι το σώμα δεν χειρίζεται σωστά το νερό», προσθέτει. Η δυσλειτουργία αυτή μπορεί να εκδηλωθεί οπουδήποτε στο σώμα – από τα αιμοφόρα αγγεία και την καρδιά έως το δέρμα και το ήπαρ.
 
Καλά όλ’ αυτά, αλλά γιατί ο δρ Μιούρατ πιστεύει ότι το νερό από φρούτα και λαχανικά είναι πιο ωφέλιμο από το σκέτο; Επειδή «το νερό των φρούτων και των λαχανικών περιβάλλεται από μόρια που διευκολύνουν την είσοδό του στο εσωτερικό των κυττάρων», απαντά. «Γι’ αυτό συνιστώ στους ασθενείς μου να τρώνε – και όχι να πίνουν - νερό».
 
Τα φρούτα και τα λαχανικά περιέχουν άφθονες αντιοξειδωτικές ουσίες, οι οποίες εξουδετερώνουν τις ελεύθερες ρίζες οξυγόνου που παράγονται ασταμάτητα από τον οργανισμό ως υποπροϊόντα του μεταβολισμού και προκαλούν βλάβες στα κύτταρά μας. Τα φυτικής προελεύσεως τρόφιμα περιέχουν επίσης ιχνοστοιχεία και βιταμίνες, που χρησιμοποιεί ο οργανισμός για να μεταβολίσει τους υδατάνθρακες, τα λίπη και τις πρωτεΐνες.
 
Ο λιπώδης ιστός αποτελείται κατά περίπου 10-20% από νερό, ενώ ο άπαχος μυϊκός ιστός από περίπου 70-75%. Οι μύες είναι πολύ πιο βαρείς από το λίπος, λόγω του νερού που περιέχουν – γι’ αυτό και όσοι αδυνατίζουν μειώνοντας το σωματικό λίπος και αυξάνοντας τον άπαχο μυϊκό ιστό τους, συχνά δεν βλέπουν την διαφορά του βάρους τους στην ζυγαριά, ενώ την ίδια στιγμή τα ρούχα τους «πλέουν» στο σώμα τους!
 
Ο δρ Μιούρατ συνιστά να τρώμε τρόφιμα πλούσια σε νερό, ώστε εύκολα να τροφοδοτούμε τον οργανισμό μας με τα περίπου 2,5 λίτρα που του χρειάζονται για να διατηρεί σταθερά τα αποθέματά του (αυτή είναι η μέση ποσότητα που καθημερινά χάνουμε μέσω των σωματικών λειτουργιών μας).
 
Η αλήθεια είναι πως σχεδόν όλα τα τρόφιμα περιέχουν κάποια ποσότητα νερού, αλλά τα φυτικής προελεύσεως έχουν το περισσότερο ενώ ταυτοχρόνως το εμπλουτίζουν με ποικιλία θρεπτικών συστατικών.
 
Για τα καλύτερα δυνατά αποτελέσματα, ο δρ Μιούρατ συνιστά να τρώμε τα λαχανικά (εννοείται και τα φρούτα) ωμά, διότι με το βράσιμο χάνουν μεγάλη ποσότητα από το νερό που περιέχουν (αυτός είναι ο λόγος που τα βρασμένα λαχανικά είναι πιο ελαφρά από τα ωμά).
 
Πόσα φρούτα και λαχανικά πρέπει να τρώτε; Η απάντηση είναι απλή: φτάστε πρώτα τις δυο μεγάλες σαλάτες και τα τρία φρούτα την ημέρα, καθώς και τα όσπρια δυο-τρεις φορές την εβδομάδα, και μετά βλέπουμε!
 
Αυτές είναι οι ποσότητες που συνιστώνται για καλή υγεία, αλλά ούτε καν ο ένας στους δέκα από εμάς δεν τις καταναλώνει, διότι προτιμά να λαμβάνει το 70% των ημερήσιων θερμίδων του από ζωικής προελεύσεως τρόφιμα, επεξεργασμένα φαγητά και πρόχειρα φαγητά – και μόλις το 30% από τα φυτικής προελεύσεως τρόφιμα.
 
Όλα τα παραπάνω ο δρ Μιούρατ τα συμπυκνώνει στο νέο του βιβλίο, που κυκλοφόρησε πριν από λίγες μέρες στη Βρετανία. Τιτλοφορείται «The Water Secret» (εκδόσεις Wiley) και εξηγεί πως μπορεί κανείς όχι μόνο να καταναλώσει όσο νερό χρειάζεται μέσω της διατροφής του, αλλά και πώς να το βοηθήσει να εισέλθει και να παραμείνει στο εσωτερικό των κυττάρων.
 
Το βιβλίο βασίζεται σε μελέτες που έχουν κάνει ο δρ Μιούραντ και οι συνεργάτες του πάνω στα κύτταρα και στην χημεία τους.
 
Πόσο νερό περιέχουν τα τρόφιμα
 
* Καρπούζι και αγγούρια = 97%
 
* Ντομάτες και κολοκύθια = 95%
 
* Μελιτζάνες = 92%
 
* Ροδάκινα = 87%
 
* Καρώτα = 88%
 
* Βρασμένα ξερά φασόλια = 77%
 
* Ψητό στήθος κοτόπουλο = 65%
 
* Ψημένος σολομός = 62%
 
* Τυρί τσένταρ και ροκφόρ = 40%
 
* Ψωμί ολικής αλέσεως = 33%
 
Tips
 
Κόψτε το πολύ αλάτι. Τα κύτταρα χρειάζονται 23 γραμμάρια νερό για να εξουδετερώσουν κάθε πρόσθετο γραμμάριο αλάτι που τρώμε – γι’ αυτό και κάνουμε κατακράτηση υγρών όταν τρώμε πολύ αλάτι, κατά τον δρα Χάουαρντ Μιούραντ.

  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου