Το βορειότερο σημείο της Ευρώπης πάτησαν πέντε φίλοι, οι τρεις μάλιστα έφτασαν στο Νόρντκαπ της Νορβηγίας με μηχανές ξεκινώντας από τη Λάρισα.
Διήνυσαν συνολικά 10.000 χιλιόμετρα, έλειψαν 33 ημέρες, άλλαξαν 6 πλοία, 1 ταχύπλοο, 7 χώρες και 24 νομίσματα και έμειναν σε 28 διαφορετικά καταλύματα. Το ακόμη πιο φοβερό είναι πως πέρασαν το μεγαλύτερο μέρος αυτών των ημερών στο... φως -ας όψεται το Βόρειο Σέλας- και επί τόσες ημέρες δεν είδαν ποτέ το σκοτάδι, μπλοκάροντας κυριολεκτικά το βιολογικό τους ρολόι.
Ο νεαρός εκπαιδευτικός μαζί με ακόμη τρεις Λαρισαίους και δύο φίλους τους από την Αθήνα -οι οποίοι προτίμησαν να ταξιδέψουν οδικώς- αναχώρησαν από τη Λάρισα στις 2 Ιουλίου και επέστρεψαν στις 3 Αυγούστου. Η διαδρομή που ακολούθησαν ήταν: Λάρισα - Ηγουμενίτσα - Βενετία - Μόναχο - Βερολίνο - Ροστόκ - Κοπεγχάγη - Μάλμε - Στοκχόλμη - Ελσίνκι - Ροβενιέμι (το ονομαστό χωριό του Αϊ-Βασίλη) - Νόρντκαπ.
Στη διαδρομή συνάντησαν όλες τις καιρικές συνθήκες. Οι επιβάτες του Ι.Χ., που μετέφεραν και όλες τις αποσκευές, ήταν καλύτερα, οι αναβάτες των μηχανών, όμως, πέρασαν από τον καύσωνα της Ελλάδας στον αίθριο καιρό της Ιταλίας και από την ψύχρα της Γερμανίας στο τσουχτερό κρύο της Νορβηγίας, όπου ο υδράργυρος έπεφτε αρκετούς βαθμούς κάτω από το μηδέν, κυρίως το βράδυ.
Aντίπαλος ο καιρός«Οι σκέψεις σου είναι σαν ασανσέρ σε ένα τέτοιο ταξίδι. Εκεί που δεν μπορείς να ανασάνεις από τη ζέστη οδηγώντας στην εθνική οδό για Ηγουμενίτσα, παρακαλάς για λίγη βροχή και εκεί που τρως τη βροχή και το κρύο με το τσουβάλι, σκέφτεσαι πόσο ωραία ήταν η άσφαλτος που έκαιγε στην Ελλάδα», θυμάται ο κ. Παπαχατζόπουλος. Ο τελευταίος ήταν μεταξύ και των 52 μοτοσικλετιστών που ξεκίνησαν τον Ιούλιο του 2008 από την Πύλο με προορισμό το Πεκίνο, σε ένα ταξίδι 22.000 χιλιομέτρων που ονομάστηκε «Δρόμοι της ελιάς».
ΔυστύχημαΣτη διαδρομή, και συγκεκριμένα στην Αμπάσα της Γεωργίας, σκοτώθηκε ο 50χρονος Μιχάλης Καλογερόπουλος, διοργανωτής της αποστολής, όταν τον χτύπησε φορτηγό που οδηγούσε ένας μεθυσμένος Αζέρος. Μετά το φοβερό δυστύχημα 13 μοτοσικλετιστές αποφάσισαν να επιστρέψουν στην Ελλάδα, ανάμεσά τους και ο Δημ. Παπαχατζόπουλος, ο οποίος από τότε σχεδίαζε την εκδρομή στο Νόρντκαπ.
«Πέταξαν» στα νησιά του αρχιπελάγους Σβάλμπαλντ
Ταξίδι στο βορειότερο κατοικημένο σημείο
Οταν οι πέντε φίλοι πάτησαν στο Νόρντκαπ, πίστευαν ότι η αποστολή τους ολοκληρώθηκε. Το ανικανοποίητο, όμως, πάντα παραμονεύει. Και αφού έμειναν για λίγες ημέρες, σκέφτηκαν ότι δεν είναι σωστό να επιστρέψουν χωρίς να προσφέρουν στον εαυτό τους μερικές ημέρες απόλυτης ξεκούρασης. Ετσι πήραν το αεροπλάνο και ύστερα από δύο ώρες πτήσης βρέθηκαν στο βορειότερο κατοικημένο σημείο του πλανήτη, τα νησιά του αρχιπελάγους Σβάλμπαλντ, στη θάλασσα του Μπάρενς.
Το κρύο ήταν τσουχτερό, δεν νύχτωνε ποτέ, ενώ τα ξενοδοχεία ήταν σε μια εξαιρετικά παραμυθένια τοποθεσία στην άκρη των φιόρδ και τις νύχτες στα φωτισμένα παράθυρα πλησίαζαν οι πολικές αρκούδες. Η περιοχή καλύπτεται από παγετώνες, ένας μάλιστα είχε σπάσει πριν από λίγο καιρό και το μέγεθός του ήταν ανάλογο με μιας πολυώροφης πολυκατοικίας.
Αλλωστε, το 60% του αρχιπελάγους καλύπτεται από παγετώνες και μόνο το 6-7% της γης έχει βλάστηση, ενώ συνολικά έχουν καταγραφεί 176 διαφορετικά είδη φυτών. Τα περισσότερα από τα πουλιά είναι αποδημητικά και μόνο ένα είδος άγριας όρνιθας είναι ανθεκτικό και παραμένει εκεί και τον χειμώνα. Τάρανδοι, αλεπού της Ανταρκτικής και πολικές αρκούδες είναι μερικά από τα ελάχιστα είδη ζώων που κυκλοφορούν ελεύθερα στους δρόμους, μαζί με ένα είδος ποντικού, ενώ στη θάλασσα υπάρχουν φώκιες και λευκές φάλαινες.
Το Νόρντκαπ
Αγαπημένος προορισμός μέσα στον Aρκτικό κύκλο
Σκαρφαλωμένο 308 μέτρα πάνω από τον παγωμένο ωκεανό το Νόρντκαπ βρίσκεται μέσα στον Αρκτικό Κύκλο και αποτελεί αγαπημένο προορισμό για... αποφασιστικούς αναβάτες και συνεπιβάτες. Οι δύσκολες καιρικές συνθήκες, ακόμη και μέσα στο καλοκαίρι, το κάνουν ελκυστικό, ενώ το τελείως γυμνό τοπίο του βράχου «δέρνεται» ανηλεώς από τους βοριάδες και τη βροχή. 200.000 επισκέπτες Η θέα στη θάλασσα του Μπάρενς είναι μοναδική, ενώ πέρα στον ορίζοντα διακρίνεται ο Βόρειος Πόλος. Το Νόρντκαπ προσελκύει κάθε χρόνο περισσότερους από 200.000 επισκέπτες. Στα γραφικά του ψαροχώρια υπάρχουν ταβέρνες με ντόπιες σπεσιαλιτέ που βασίζονται στο σολομό και άλλα ψάρια, ενώ τα μικρά ξενοδοχεία -αν και με αλμυρές τιμές- έχουν υπέροχη θέα προς τη θάλασσα.
Μαρία Ριτζαλέου
http://www.ethnos.gr/article.asp?catid=11424&subid=2&pubid=27042953#
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου