Προσπαθείτε να χάσετε κιλά; Γιατί δεν δοκιμάζετε να κοιμηθείτε λίγες ώρες παραπάνω; Σας ακούγεται παράξενο;
Κι όμως. Αμερικανοί ερευνητές βρήκαν ότι για να χάσει κανείς βάρος δεν αρκεί η δίαιτα, αν δεν συνοδεύεται από άφθονες ώρες ύπνου.
Σε πείραμα μικρής κλίμακας που πραγματοποίησαν σε ανθρώπους οι οποίοι ακολουθούσαν ήδη διατροφή χαμηλή σε θερμίδες, επιστήμονες στο πανεπιστήμιο του Σικάγο διαπίστωσαν ότι τα άτομα που κοιμούνταν περισσότερες από οκτώ ώρες κάθε βράδυ έχασαν τη διπλάσια ποσότητα λίπους από εκείνους που εκτός από το φαγητό «τσιγκουνεύονταν» και τον ύπνο τους.
Οι ερευνητές παρακολούθησαν τους εθελοντές επί τέσσερις εβδομάδες. Ολοι ακολουθούσαν το ίδιο διατροφικό πρόγραμμα και παρόμοιου τύπου δραστηριότητες, αλλά χωρίστηκαν σε δύο ομάδες. Στην πρώτη οι εθελοντές κοιμούνταν επί οκτώμισι ώρες, ενώ στη δεύτερη μόνο πεντέμισι. Τα αποτελέσματα της έρευνας έδειξαν ότι και στις δύο ομάδες οι άνθρωποι έχασαν κατά μέσο όρο τρία κιλά ο καθένας. Οσοι όμως χόρταιναν ύπνο έχασαν περίπου ίσες ποσότητες λιπώδους και μυϊκού ιστού, ενώ η αναλογία λιπώδους και μυϊκού ιστού που έχασαν οι υπόλοιποι ήταν ένα προς τέσσερα.
Οπως τονίζουν οι επιστήμονες, «το ζητούμενο για όποιον επιθυμεί μόνιμη απώλεια βάρους δεν είναι να χάσει μυϊκό, αλλά λιπώδη ιστό».
« Οποιος θέλει να ρυθμίσει το σωματικό βάρος του για λόγους υγείας,έχει κάθε λόγο να μη στερηθεί τον ύπνο, διότι αν συμβεί κάτι τέτοιοθα νιώθει πιο έντονα την πείνα και θα πασχίζει να τηρήσει το διατροφικό πρόγραμμα » γράφει ο επικεφαλής της κλινικής έρευνας δρ Πλέιμεν Ντ. Πένεφ στο επιστημονικό περιοδικό «Αnnals of Ιnternal Μedicine».
Οι ερευνητές επιβεβαίωσαν ότι οι λίγες ώρες ύπνου, συνήθως κάτω των 7 την ημέρα, σχετίζονται με χαμηλότερη συγκέντρωση λεπτίνης, μιας ορμόνης που εκκρίνεται από τα λιποκύτταρα και μειώνει την όρεξη, και με υψηλότερη συγκέντρωση της γκρελίνης, ορμόνης που παράγεται κυρίως στο στομάχι και αυξάνει την όρεξη.
Οι ερευνητές επιβεβαίωσαν ότι οι λίγες ώρες ύπνου, συνήθως κάτω των 7 την ημέρα, σχετίζονται με χαμηλότερη συγκέντρωση λεπτίνης, μιας ορμόνης που εκκρίνεται από τα λιποκύτταρα και μειώνει την όρεξη, και με υψηλότερη συγκέντρωση της γκρελίνης, ορμόνης που παράγεται κυρίως στο στομάχι και αυξάνει την όρεξη.
Αποτέλεσμα αυτής της φυσιολογικής αντίδρασης του οργανισμού στην έλλειψη ύπνου είναι να επιτείνεται το αίσθημα της πείνας και να αυξάνεται η όρεξη. Οι επιδράσεις αυτές παρατηρούνται όταν η διάρκεια του ύπνου είναι μικρότερη από 7 ώρες, σε σχέση με τις «φυσιολογικές» 8-9.
Παλαιότερες κλινικές και επιδημιολογικές μελέτες έχουν αποδείξει ότι πέραν της κόπωσης, της κατάθλιψης και της ευερεθιστότητας, η έλλειψη ύπνου αυξάνει τον κίνδυνο εμφάνισης παχυσαρκίας και σακχαρώδους διαβήτη σε όλες τις ηλικιακές ομάδες.
Τα άτομα που κοιμούνται λίγες ώρες για μεγάλες χρονικές περιόδους έχουν την τάση να νιώθουν λιγότερο δραστήρια και συνεπώς να εμφανίζουν μειωμένη σωματική δραστηριότητα. Εχουν επίσης την τάση να επιλέγουν τροφές πλούσιες σε υδατάνθρακες, με χαμηλή θρεπτική αξία. Κατά συνέπεια, διατρέχουν διπλάσιο κίνδυνο για εμφάνιση παχυσαρκίας.
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου