Δύο μήνες κάτω από την γη και τώρα τσακώνονται ποιος θα ανέβει... τελευταίος!



Την Τετάρτη αρχίζει η τελική φάση της επιχείρησης απεγκλωβισµού. Τώρα όμως τσακώνονται για το ποιος θα ανέβει...τελευταίος!

Αντίστροφα µετρά πλέον ο χρόνος για τους 33 χιλιανούς µεταλλωρύχους. Το γεωτρύπανο έφτασε στο καταφύγιό τους, το φρέαρ ενισχύθηκε, ο κλωβός Φοίνιξ εγκαθίσταται σιγά σιγά στο άνοιγµα του φρέατος και αν όλα πάνε καλά την Τετάρτη αρχίζει η επιχείρηση διάσωσης και την Παρασκευή σε όλη τη Χιλή θα γίνει ένα µεγάλο πάρτι.
 
Ηδη από το Σάββατο, όταν το γεωτρύπανο Τ130 τρύπησε την οροφή του καταφυγίου σε βάθος περίπου 625 µέτρων, η ατµόσφαιρα στον «Καταυλισµό της Ελπίδας» γέµισε ενθουσιασµό και αγωνία. Οι µεταλλωρύχοι που βοήθησαν την κατάλληλη στιγµή την κατάσταση µε ελεγχόµενη έκρηξη βιντεοσκόπησαν την άφιξη του γεωτρύπανου και τους εαυτούς τους να ζητωκραυγάζουν και να αγκαλιάζονται. Την ίδια ώρα, στην επιφάνεια µία καµπάνα άρχισε να χτυπάει χαρµόσυνα και εκατοντάδες άνθρωποι, συγγενείς, φίλοι και διασώστες ξέσπασαν σε εκδηλώσεις χαράς.
 
Διασώστες άρχισαν να χορεύουν και να κουνάνε φιάλες µε σαµπάνια τόσο δυνατά που τους έπεφταν τα κράνη. «Μέχρι τώρα συγκρατούσα τα δάκρυά µου αλλά σήµερα η χαρά µου είναι απερίγραπτη» δήλωνε η Κριστίνα Νουνές, σύζυγος του µεταλλωρύχου Κλάουντιο Νουνές. «Είµαι τόσο χαρούµενη, τόσο χαρούµενη» επαναλάµβανε η Ελίζαµπεθ Τικόνα σπρώχνοντας πέρα-δώθε το καροτσάκι της Εσπεράντζας, του βρέφους που ο µεταλλωρύχος Αριέλ Τικόνα δεν έχει ακόµα καταφέρει να δει.
 
«Χι-λή, Χι-λή» άρχισαν να φωνάζουν οι φίλαθλοι σε ένα στάδιο όπου διεξαγόταν αγώνας ποδοσφαίρου µόλις έγινε γνωστή η ευχάριστη είδηση. Στην πρωτεύουσα Σαντιάγο, οι οδηγοί που µάθαιναν τα νέα από το ραδιόφωνο φρόντιζαν να τα διαδώσουν µε παρατεταµένα κορναρίσµατα. Σε πολλές πόλεις πολίτες βγήκαν έξω µε σηµαίες στα χέρια.
 
Με την ολοκλήρωση του φρεατίου, οι διασώστες κατέβασαν βιντεοκάµερες. Επρεπε να αποφασίσουν αν χρειάζεται ή όχι να ενισχυθεί µε χαλύβδινους σωλήνες. Κάποιοι συγγενείς ζητούσαν να ενισχυθεί σε όλο το µήκος του, τελικά όµως αποφασίστηκε να ενισχυθούν µόνο τα 100 πρώτα µέτρα – γεωλόγοι και µηχανικοί έκριναν πως το φρέαρ «είναι σε καλή κατάσταση», επιπλέον επισήµαναν πως ο κίνδυνος να φρακάρει ο κλωβός διάσωσης στο μη ενισχυμένο κομμάτι είναι μικρότερος.
 
Μόλις περατωθεί η ενίσχυση του φρεατίου, αναμένεται να αρχίσει σήμερα η επιχείρηση τοποθέτησης του Φοίνικος, του ειδικού κλωβού διάσωσης στο άνοιγμά του. Θα χρειαστούν περίπου 48 ώρες, γι’ αυτό και οι αρχές υπολογίζουν πως η επιχείρηση διάσωσης θα αρχίσει την Τετάρτη για να ολοκληρωθεί την Παρασκευή.
 
Είναι τέτοια η αλληλεγγύη μεταξύ των μεταλλωρύχων, λένε οι διασώστες, που επιμένουν όλοι να ανεβούν τελευταίοι. Το ζήτημα μάλιστα στάθηκε αφορμή να ξεσπάσει μεταξύ των συνήθως συνεργάσιμων ανδρών και των διασωστών «ένα καβγαδάκι». Τον τελευταίο λόγο πάντως για τη σειρά με την οποία θα βγουν οι 33 θα τον έχει η τριμελής ομάδα κομάντος του χιλιανού Ναυτικού και διασωστών που θα κατεβεί πρώτη στο καταφύγιο. «Ολες οι επιχειρήσεις διάσωσης έχουν κινδύνους» προειδοποιούσε χθες ο χιλιανός υπουργός Ορυχείων. «Ακόμα δεν έχουμε σώσει κανέναν». Οι διασώστες ανησυχούν για τον κίνδυνο να πάθει κρίση πανικού κάποιος μεταλλωρύχος ενώ θα ανεβαίνει μόνος μέσα στον στενόχωρο κλωβό, να εμφανίσει υπέρταση λόγω της ταχύτητας της ανόδου ή να υποστεί θρόμβωση.
 
Ηδη έχει σταλεί στο καταφύγιο ειδικός εξοπλισμός που μετράει τον καρδιακό παλμό, τη θερμοκρασία του δέρματος και τον ρυθμό της αναπνοής των 33 ανδρών. Από χθες μάλιστα άρχισαν να λαμβάνουν 100 χιλιοστόγραμμα ασπιρίνης ημερησίως. Λίγο πριν έρθει η ώρα να βγουν θα φορέσουν ειδικές αντιθρομβωτικές κάλτσες? επιπλέον, θα τους ζητηθεί να πιουν ένα ειδικό, πλούσιο σε θερμίδες, υγρό που αποτρέπει τη ναυτία.
 
Οι μεταλλωρύχοι έχουν περάσει περισσότερο από δύο μήνες κάτω από τη γη, θα λάβουν οδηγίες λοιπόν να κρατήσουν κλειστά τα μάτια μόλις ανεβούν στην επιφάνεια. Αμέσως θα τους δοθούν σκούρα γυαλιά τα οποία θα φοράνε μέρα νύχτα ώσπου να συνηθίσουν το φως.
 
Στο πρόχειρο νοσοκομείο του καταυλισμού θα υποβληθούν σε εξετάσεις ανάλογες με εκείνες των αστροναυτών. Κατόπιν, λίγος χρόνος με την οικογένεια και μεταφορά με ελικόπτερο στο γειτονικό Κοπιάπο για πλήρη ιατρικό έλεγχο και παρακολούθηση.
 

  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου