Εσύ πόσους καφέδες ήπιες σήμερα;



Η κατανάλωση καφέ έχει πιθανότατα ξεκινήσει από την βορειοανατολική Αφρική και από εκεί, περίπου στα μέσα του

15ου αιώνα, έφτασε στην Ευρώπη. Σίγουρα οι περισσότεροι από εσάς δεν μπορείτε να ξεκινήσετε την ημέρα σας χωρίς να πιείτε μία γουλιά από το αγαπημένο σας ρόφημα και μάλλον πράττετε σωστά.

Εξαιτίας της ευρείας κατανάλωσής του, ο καφές έχει αποτελέσει αντικείμενο μελέτης πληθώρας μελετητών οι οποίοι θέλησαν να διερευνήσουν αν είναι τελικά ωφέλιμος ή όχι για την υγεία μας. Αν και ακόμα δεν υπάρχει σαφή απάντηση σε αυτό το ερώτημα εντούτοις υπάρχουν κάποια πρώτα δείγματα. Ας δούμε λοιπόν τι έχει βρεθεί από την επιστημονική κοινότητα και ας βγάλει ο καθένας τα συμπεράσματά του.

Η θρεπτική ανάλυση του καφέ μας δείχνει ότι περιέχει πληθώρα ουσιών οι οποίες διαφοροποιούνται ανάλογα με το είδος του καφέ. Ωστόσο, κάποιες συναντώνται σε όλα τα είδη καφέ και αυτές είναι η καφεΐνη, οι αντιοξειδωτικές πολυφαινόλες, η βιταμίνη Β3 και διάφορα μέταλλα.

Σύμφωνα με τα ευρήματα μίας πρόσφατης μελέτης ανασκόπησης που δημοσιεύεται στο Αμερικάνικο Περιοδικό Κλινικής Διατροφής, η κατανάλωση καφέ μπορεί να οδηγήσει σε μακροπρόθεσμη απώλεια βάρους αλλά σε μη παχύσαρκα άτομα. Αυτό το εύρημα αιτιολογείται από το γεγονός πως η καφεΐνη αυξάνει την θερμογένεση, τη λιπόλυση και την έκκριση ινσουλίνης σε μη παχύσαρκα άτομα.

Ωστόσο, τα αποτελέσματα μίας άλλης έρευνας, που δημοσιεύτηκε πριν 5 έτη, δείχνουν πως η προσπάθεια απώλειας βάρους παχύσαρκων ατόμων μπορεί να ενισχυθεί από την κατανάλωση ντεκαφεϊνέ καφέ. Από την άλλη μεριά όμως τα αποτελέσματα αυτά δεν επιβεβαιώνονται από κάποια άλλη μελέτη.  

Όσον αφορά τη σχέση της κατανάλωσης καφέ και του σακχαρώδη διαβήτη έχουμε μία πιο σαφή εικόνα. Σύμφωνα με τις περισσότερες μελέτες, η κατανάλωση έως 4 φλιτζανιών καφέ ανά ημέρα μπορεί να δράσει προληπτικά και να μειώσει τις πιθανότητες εμφάνισης αυτής της νόσου. Θετική είναι και η κατανάλωση καφέ για εκείνους που πάσχουν από άσθμα.

Τέλος, ο καφές αυξάνει τη σωματική ενέργεια και βελτιώνει τη φυσική αντοχή, ιδιότητα ιδιαίτερα χρήσιμη για όσους αθλούνται, αλλά αυξάνει και την απώλεια μέσω των ούρων βιταμινών του συμπλέγματος Β.
Τα συμπεράσματα δικά σας!

Καλαμάρη Ασπασία-Σοφία
MSc Κλινικός Διαιτολόγος-Διατροφολόγος

  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου