Χαμόγελα στην Αθήνα, «μαύρα» τα βλέπουν Βρυξέλλες και ΣΕΒ

Τα χαμόγελα για την επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής των 110 δισ. ευρώ που δανείζεται η χώρα από τον μηχανισμό στήριξης κράτησαν λίγο, καθώς οι Βρυξέλλες έρχονται να “σφίξουν” ακόμη περισσότερο τον κλοιό γύρω από την ελληνική οικονομία.

Στις φθινοπωρινές της εκτιμήσεις η Κομισιόν τα βλέπει ακόμη πιο μαύρα για την χώρα μας, σε σχέση με τις προβλέψεις του κρατικού προϋπολογισμού που κατατέθηκε πρόσφατα στη Βουλή. Σύμφωνα με τα στοιχεία στα οποία αναφέρεται ο αρμόδιος περί τα οικονομικά Επίτροπος κ. Όλι Ρεν, το έλλειμμα της χρονιάς θα κλείσει στο 9,6% του ΑΕΠ αντί εκτίμησης για 9,4% που αναφέρεται στον προϋπολογισμό. Επιπλέον, σε έλλειμμα της τάξης του 8%, έναντι ελληνικής πρόβλεψης για 7,8%, αναφέρεται η πρόβλεψη και για τη νέα χρονιά.

Από πλευράς του, ο πρόεδρος του ΣΕΒ, Δημήτρης Δασκαλόπουλος, μιλώντας στο συνέδριο του Ελληνοαμερικανικού Επιμελητηρίου, παρότι αναγνώρισε την πρόοδο που έχει επιτευχθεί τους τελευταίους μήνες με τις πρωτόγνωρες για τη μεταπολιτευτική Ελλάδα ανατροπές, επέκρινε την κυβέρνηση ότι ο ρυθμός των μεταρρυθμίσεων είναι βραδύς και το βάθος τους ρηχό: «Κάθε βήμα προς τα εμπρός αντιμετωπίζεται ως κατακλυσμός και υπονομεύεται εκ των έσω, καθώς ο κομματισμός και ο συντεχνιασμός δίνουν τώρα τον υπέρ πάντων αγώνα τους, για να μην αλλάξει τίποτα, ακόμα και αν βουλιάξει ο τόπος».

Έκανε λόγο για αγώνα δρόμου 100 ημερών και τόνισε ότι «δεν υπάρχει ούτε μέρα για χάσιμο, δεν επιτρέπεται ούτε ένα υπουργείο να ολιγωρήσει, ούτε ένας υπουργός να δειλιάσει. Οφείλουμε την αλήθεια στο λαό. Η έξοδος από την κρίση θα αφήσει πίσω της χαλάσματα και δεν θα σημάνει επιστροφή στον παλιό καλό καιρό της επίπλαστης ευμάρειας. Πρέπει να σταματήσει η λογική να προστρέχουμε στο κράτος-πάτρωνα, δεν αρκούν ένας επενδυτικός νόμος, το fast track, ούτε τα κονδύλια του ΕΣΠΑ. Χωρίς την πολιτική κάλυψη της ΕΕ και χωρίς την οικονομική κάλυψη του ευρώ (που θα εξακολουθήσει να υπάρχει, αλλά δεν θα είναι πλέον ισχυρό), μια αδύναμη και μη ανταγωνιστική οικονομία θα βρεθεί στο περιθώριο ή και εκτός Ευρωπαϊκής Ένωσης».

  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου