Χοντραίνει η κόντρα για τα smartphones

Ο Steve Jobs έκανε το iPhone ένα από τα πιο δημοφιλή smartphones της αγοράς, με την τότε επαναστατική οθόνη αφής του, τη γρήγορη πρόσβαση στο Internet και την συγκέντρωση άνω των 300.000 applications για τους καταναλωτές. Τώρα, όμως, «ρίχνει» και τους δικηγόρους μέσα στη συνταγή.

Αυτή την εβδομάδα η Apple αναμένεται να αντιπαρατεθεί εναντίον της Nokia Oyj, η οποία είναι η μεγαλύτερη κατασκευαστής κινητών τηλεφώνων του κόσμου, ενώπιων της International Trade Commission, του σώματος το οποίο είναι υπεύθυνο για τέτοια θέματα.

Η αντιπαράθεση των δύο εταιριών είναι επί του θέματος των ιδιοκτησιών «διάνοιας», για τις οποίες η Apple φαίνεται να έχει βάλει στο στόχαστρο και τις Motorola Inc. και HTC Corp.

Αυτό που διακυβεύεται είναι η πρωτιά στην αγορά των smartphones στις Η.Π.Α. Η βασισμένη στο Cupertino της California, Apple φαίνεται διατεθειμένη να ενισχύσει το δικαίωμά της να εισάγει το iPhone, παράλληλα αποκόπτοντας όμως το δικαίωμα άλλων εταιριών, κυρίως αυτών των οποίων τα προϊόντα «τρέχουν» το Android της Google, το οποίο με τη σειρά του έχει αναδειχθεί ως το πιο δημοφιλές λειτουργικό στον κόσμο για κινητές συσκευές. Τα κινητά που χρησιμοποιούν Android είναι επίσης φτιαγμένα εκτός Η.Π.Α.

Η Apple είναι η εταιρία η οποία έχει εναντίον της τις περισσότερες μηνύσεις από το 2008 οπότε και λανσάρισε το iPhone, ξεπερνώντας τις Microsoft, Hewlett-Packard και Dell, σύμφωνα με την εταιρία νομικών στατιστικών LegalMetric.

Ο Steve Jobs, λοιπόν αντεπιτίθεται, προσλαμβάνοντας ομάδες δικηγόρων εξειδικευμένες στον συγκεκριμένο τομέα, οι οποίοι είχαν αναλάβει και την προάσπιση των συμφερόντων εταιριών όπως η Microsoft, Intel και την διαμάχη Broadcom v. Qualcomm, η τελευταία των οποίων κατέληξε να πληρώνει στην Broadcom 891 εκατομμύρια δολάρια σε 4 χρόνια.

Η Νokia, με έδρα στο Espoo της Φινλανδίας, είχε τον πρώτο λόγο στην πρώτη ακρόαση ενώπιων του ITC αυτή την εβδομάδα. Η εταιρία μήνυσε την Apple τον Οκτώβριο του 2009, υποστηρίζοντας πως η Apple είχε «προσαρτήσει» πατέντες της. Η Apple με τη σειρά της υποστηρίζει πως το πραγματικό κίνητρο της Nokia είναι να αναγκάσει την εταιρία του Jobs να παραδώσει την τεχνολογία η οποία διαφοροποιεί τα iPhones από τα υπόλοιπα smartphones της αγοράς, κάτι που φυσικά η Νokia διαψεύδει.

Εν συνεχεία, η Αpple φαίνεται να κάνει τις δικές της μηνύσεις για  προσάρτηση πατεντών από τη Nokia, κάτι που μπορεί να αναγκάσει την τελευταία να αποσύρει τα βασισμένα σε Symbian κινητά της από την αγορά των Η.Π.Α.

Είναι φανερό σε όλους τους καταναλωτές πως αυτά τα παιχνίδια και οι επιδείξεις δύναμης δεν είναι τίποτα άλλο παρά η προσπάθεια δύο «μεγάλων δυνάμεων» της αγοράς κινητής τηλεφωνίας να επιβληθούν στον προσοδοφόρο αυτό χώρο.

  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου