«Μην πάτε στα νοσοκομεία, ελάτε σε μας»...

Πριν καν συμπληρωθούν δύο 24ωρα λειτουργίας των ολοήμερων νοσοκομείων, οι ιδιώτες γιατροί «ξεσπαθώνουν» κατά του θεσμού, αναλογιζόμενοι προφανώς ότι θα χάσουν την πελατεία τους και ό,τι αυτή συνεπάγεται για τα παχυλά  -και συνήθως αποκρυφθέντα από τις αρμόδιες οικονομικές υπηρεσίες- εισοδήματά τους.

Με μία δριμύτατη ανακοίνωσή τους, οι γιατροί του ΙΣΑ επιτίθενται κατά της ηγεσίας του υπουργείου Υγείας για την απόφαση που υπέγραψε και με την οποία έθεσε σε ισχύ από 1ης Δεκεμβρίου το θεσμό της ολοήμερης λειτουργίας των νοσοκομείων του ΕΣΥ.

Όπως προκύπτει από το έγγραφο, οι ιδιώτες γιατροί θεωρούν ότι η προσέλευση των πολιτών στα δημόσια νοσοκομεία και πέραν του τακτικού ωραρίου τους, καθώς και η δυνατότητα της αξιοποίησης του ιατροτεχνολογικού εξοπλισμού και του επιστημονικού δυναμικού που διαθέτει το Εθνικό Σύστημα Υγείας, ισοδυναμεί με «αποδόμηση» του ΕΣΥ και συνεπάγεται τον «ηθικό και επαγγελματικό θάνατο» των λειτουργών του Ιπποκράτη στη χώρα μας.

Μάλιστα, με την ίδια ανακοίνωση η διοίκηση του ΙΣΑ προαναγγέλλει προσφυγή του Συλλόγου στο ΣτΕ, για να ζητήσει την ακύρωση της υπουργικής απόφασης, με την οποία τέθηκαν σε ισχύ τα ολοήμερα νοσοκομεία.

Οι γιατροί καταγγέλλουν τον υπουργό Υγείας ότι, μέσω του θεσμού της ολοήμερης λειτουργίας των νοσοκομείων, αυτά μετατρέπονται σε «SUPER-MARKETS Υγείας, αγνοώντας μάλιστα προκλητικά την τραγική οικονομική κατάσταση των Ταμείων, αφού αυτά καλούνται να αγοράσουν ιατρικές υπηρεσίες έναντι 90 ευρώ, τη στιγμή που μπορούν να τις βρουν στον ιδιωτικό τομέα με 20 ευρώ».

Ωστόσο, αυτό που προτιμούν να παραβλέπουν είναι ότι οι περίφημες και πανάκριβες ιατρικές υπηρεσίες αξίας 90 ευρώ, που επικαλούνται, αποτελούν την «οροφή» στις τιμές που έχουν καθοριστεί αρμοδίως για τις παρεχόμενες ιατρικές υπηρεσίες.

Στην υπουργική απόφαση διευκρινίζεται  ότι η επίσκεψη στους γιατρούς των δημόσιων νοσοκομείων κατά την απογευματινή λειτουργία κοστίζει από 20 ευρώ (αυτή είναι η τιμή για τον επιμελητή Γ) έως 90 ευρώ (είναι το κόστος της επίσκεψης στον πανεπιστημιακό γιατρό, και δη καθηγητή) και ότι η επιλογή ανήκει στον πολίτη -όπως ακριβώς συμβαίνει δηλαδή και στον ιδιωτικό χώρο της υγείας, όπου εκείνοι ασκούν το λειτούργημά τους.

Κατ’ αυτούς, πάντως, η ολοήμερη λειτουργία προοιωνίζεται μόνο τα χειρότερα σε ό,τι αφορά το χώρο της υγείας, ιδίως δε της ιδιωτικής, την οποία ως επί το πλείστον εκπροσωπούν. Επικαλούνται, π.χ., λουκέτα ιδιωτικών ιατρείων και διαγνωστικών κέντρων συνεπεία της ολοήμερης λειτουργίας των δημόσιων νοσοκομείων, ενώ εκφράζουν την αγωνία τους και για τη μείωση των εσόδων του κράτους από την υλοποίηση του νέου θεσμού.

Προφανώς, οι δικλείδες ασφαλείας που θέτει η υπουργική απόφαση για τον ελάχιστο αριθμό επισκέψεων ή εξετάσεων που θα γίνονται πέραν του πρωινού ωραρίου των νοσοκομείων, αλλά και για τον τρόπο δήλωσής τους στις οικονομικές υπηρεσίες, δεν ικανοποιεί τον ΙΣΑ.

  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου