Απογραφή πληθυσμού το Μάρτιο

Απογραφή πληθυσμού το ΜάρτιοΠερισσότερα από 60.000 άτομα αναμένεται να εργαστούν στην γενική απογραφή πληθυσμού, υπολογίζουν στην Ελληνική Στατιστική Υπηρεσία (ΕΛΣΤΑΤ).

Η χώρα μας είναι υποχρεωμένη από την Ε.Ε. το 2011 να διεξαγάγει γενική απογραφή του πληθυσμού της, καθώς έχουν παρέλθει 10 χρόνια από την τελευταία αντίστοιχη. Ως εκ τούτου είναι πολιτικώς αυτονόητο ότι ο νέος εκλογικός νόμος, που στοχεύει στην κατάτμηση του χάρτη σε μονοεδρικές περιφέρειες και την παράλληλη δημιουργία ευρύτερων περιφερειών στις οποίες οι βουλευτές θα εκλέγονται με λίστα (ελέω του αρχηγού τους), θα πρέπει εκ των πραγμάτων να «περιμένει» τα αποτελέσματα της νέας απογραφής, δεδομένου ότι θα ήταν τουλάχιστον παράδοξο ο νέος εκλογικός χάρτης να διαμορφωθεί με τα πληθυσμιακά στοιχεία του 2001.

Σύμφωνα λοιπόν με τους σχεδιασμούς της ΕΛΣΤΑΤ, η απογραφή θα πραγματοποιηθεί εντός των τριών επόμενων μηνών. Συγκεκριμένα, τον προσεχή Φεβρουάριο θα γίνει απογραφή όλων των κτιρίων της χώρας και ακολούθως –το διάστημα από 30 Μαρτίου μέχρι 13 Απριλίου– θα διεξαχθεί γενική απογραφή του πληθυσμού, συμπεριλαμβανομένων βέβαια και των μεταναστών. Κατά πληροφορίες, μάλιστα, η συμβατική αυτή υποχρέωση της χώρας τελούσε μέχρι πρότινος εν κινδύνω λόγω του υψηλού κόστους της (θα φτάσει τα 65-70 εκατ. ευρώ).

Ως φαίνεται ωστόσο, το υπουργείο Οικονομικών αντελήφθη τον διεθνή αντίκτυπο που θα είχε τυχόν άρνηση της χώρας να απογράψει τον πληθυσμό της και ως εκ τούτου δεσμεύθηκε να προσθέσει στον προϋπολογισμό της ΕΛΣΤΑΤ για το 2011 (ύψους 53 εκατ. ευρώ) και κάποια κονδύλια (περίπου 15 εκατ. ευρώ) που δεν «απορρόφησε» η Αρχή το 2010, κάτι βέβαια που μένει να επιβεβαιωθεί στην πράξη...

Ως προς το διαδικαστικό μέρος, είναι αξιοσημείωτο ότι για πρώτη φορά η απογραφή πληθυσμού θα γίνει σε διάστημα 15 ημερών και όχι ενός 24ώρου, προκειμένου μεταξύ άλλων να μην επαναληφθεί το φαινόμενο του 2001 όπου δεκάδες περιφερειακοί δήμοι επεδίωξαν και πέτυχαν να εμφανίσουν αυξημένους τους πληθυσμούς τους, καλώντας τους ετεροδημότες να απογραφούν ψευδώς στον τόπο καταγωγής τους.

Γι’ αυτό τον λόγο άλλωστε οι ειδικοί δεν αποκλείουν το ενδεχόμενο τούτη τη φορά να προκύψουν πολύ μεγάλες εκπλήξεις ως προς τα πραγματικά πληθυσμιακά δεδομένα της χώρας, που δεν θα επηρεάσουν βέβαια μόνον τον υπό επεξεργασία εκλογικό νόμο, αλλά θα προκαλέσουν ίσως ερωτήματα ακόμη και για το αν ήταν αυθαίρετες κάποιες διοικητικές αποφάσεις που ελήφθησαν με τον περιβόητο «Καλλικράτη».

Το εγχείρημα της απογραφής θα έχει πιθανότατα και άλλες σοβαρές συνέπειες στην πολιτική της κυβέρνησης, δεδομένου ότι θα επιδράσει άμεσα π.χ. στην κοινοτική χρηματοδότηση των περιφερειών της Ελλάδας, ενώ με μεγάλο ενδιαφέρον αναμένεται και η λεπτομερής καταγραφή της ανεργίας, αφού όλα τα εμφανιζόμενα στοιχεία στηρίζονται μέχρι στιγμής μόνον σε εκτιμήσεις...

  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου