Τελικά πόσο... ζυγίζει ένα κιλό;!



Όχι, δεν έχουμε τρελαθεί, τουλάχιστον όχι περισσότερο από τους επιστήμονες που λένε τώρα ότι τα δεδομένα άλλαξαν και μάλιστα με τρόπο μυστηριώδη!

Τι λένε οι επιστήμονες; Ότι το κιλό έχασε βάρος! Ναι, συμβαίνει και αυτό αλλά δεν μπορούν να το εξηγήσουν.
Για να ακριβολογούμε το... κιλό, παραμένει κιλό. Έχασε βάρος η πρωτότυπη μονάδα μέτρησης του κιλού.
Σήμερα, το διεθνές πρότυπο του κιλού είναι ένας κύλινδρος από λευκόχρυσο (πλατίνα) και ιρίδιο, ύψους και διαμέτρου περίπου 3,9 εκατοστών, που δημιουργήθηκε στο Λονδίνο και στεγάζεται από το 1889 (όταν έγινε η πρώτη διεθνής συνδιάσκεψη για τον καθορισμό διεθνών μέτρων και σταθμών), σε συνθήκες ύψιστης ασφάλειας, στο Διεθνές Γραφείο Μέτρων και Σταθμών (ΒΙΡΜ) στις Σέβρες, έξω από το Παρίσι.
Πριν από τρια χρόνια οι επιστήμονες διαπίστωσαν ότι το πρωτότυπο κ8ιλό έχασε 50 μικρογραμμάρια, δεν ξέρουν γιατί, αλλά τα έχασε!
Οι επιστήμονες αναζητούν πλέον μια απολύτως αξιόπιστη μη φυσική μέθοδο μέτρησης και ορισμού του πρότυπου κιλού, ανάλογη με τις άλλες βασικές μονάδες μέτρησης του Διεθνούς Συστήματος Μονάδων (SI), όπως το μέτρο και το δευτερόλεπτο, που πλέον δεν βασίζονται σε κάποιο φυσικό αντικείμενο αναφοράς. Το πρότυπο μέτρο, για παράδειγμα, παλιότερα οριζόταν ως η απόσταση ανάμεσα σε δύο γραμμές σε ένα μεταλλικό πρωτότυπο επίσης λευκόχρυσου-ιριδίου, αλλά σήμερα πια ορίζεται με βάση την ταχύτητα του φωτός (είναι η απόσταση που ταξιδεύει το φως στο κενό σε 1/299.792.458 του δευτερολέπτου). Το δευτερόλεπτο, πάλι, ορίζεται πλέον με βάση ατομικά ρολόγια και είναι η διάρκεια 9.192.631.770 κύκλων ακτινοβολίας που εκπέμπει ένα άτομο καισίου-133.
Για το κιλό αναμένεται λοιπόν να βρεθεί μια νέα... σπαζοκεφαλιά που θα το ορίζει...

  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου