Κι όμως η ραδιενέργεια υπάρχει στην καθημερινή μας ζωή και πολλές φορές χωρίς να το ξέρουμε. Πόσο όμως επικίνδυνη είναι για την υγεία μας;
Tα μηχανήματα ανίχνευσης στα αεροδρόμια αποτελούν μία "υπερβολικά μικρή" πηγή έκθεσης στη ραδιενέργεια, η οποία δεν είναι σχεδόν καθόλου επικίνδυνη για την ανθρώπινη υγεία, ακόμα και για όσους ταξιδεύουν συχνά, ανακοίνωσαν χθες Δευτέρα αμερικανοί ερευνητές.
"Υπάρχει τεράστια διαφορά ανάμεσα στις υπερβολικά χαμηλές δόσεις ραδιενέργειας και τις πραγματικά υψηλές δόσεις όταν βρεθεί κάποιος στον τόπο πυρηνικού ατυχήματος", εξηγεί η δρ Ρεμπέκα Σμιθ-Μπάιντμαν, καθηγήτρια Ραδιολογίας στο πανεπιστήμιο της Καλιφόρνιας στο Σαν Φρανσίσκο, η έρευνα της οποίας δημοσιεύεται στη επιστημονική επιθεώρηση Archives of Internal Medicine.
"Επειδή όλα αποκαλούνται ραδιενέργεια, μπαίνουμε στον πειρασμό να τα εντάσσουμε στην ίδια κατηγορία. Αυτό είναι λάθος", εξηγεί η ίδια.
Όπως είπε, η πυρηνική κρίση στην Ιαπωνία έχει εντείνει την ανησυχία για τη ραδιενέργεια, αλλά τόνισε ότι ένας άνθρωπος θα πρέπει να περάσει πάνω από 50 φορές από το μηχάνημα ανίχνευσης του αεροδρομίου για να δεχτεί ποσότητα ραδιενέργειας ίση με μίας οδοντικής ακτινογραφίας.
Ακόμη είπαν οι επιστήμονες ότι και οι ακτινογραφίες είναι λογικό να έχουν ραδιενέργεια όμως αν κάτι ήταν τόσο επικίνδυνο δεν θα χρησιμοποιείτο σε νοσοκομεία και ιατρεία και φυσικά σε κάτι που έχει άμεση σχέση με την υγεία μας.
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου