Καλλικρατικό "κούρεμα" στους εισακτέους

Τμήματα που παραμένουν στα αζήτητα των μηχανογραφικών, σχολές με χαμηλή ζήτηση, αλλά και υψηλόβαθμες - περιζήτητες σχολές, κόβουν τον αριθμό των εισακτέων. Πρόταση πρυτάνεων για περαιτέρω μείωση. Δηλώσεις εκπαιδευτικού ερευνητή Χρ. Κάτσικα στο News 247

"Ψαλίδι" στους εισακτέους, προετοιμάζει η ηγεσία του υπουργείου Παιδείας για τις φετινές πανελλαδικές εξετάσεις, οι οποίες ξεκινούν στις 12 Μαΐου.
Το υπουργείο Παιδείας βρίσκεται στο στάδιο της τελικής επεξεργασίας των προτάσεων που έχουν γίνει από τα ΑΕΙ και ΤΕΙ της χώρας και διαμηνύει ότι φέτος οι εισηγήσεις τους για τον αριθμό των εισακτέων θα εισακουστούν περισσότερο από κάθε άλλη χρονιά.
Υπενθυμίζεται ότι ο αριθμός των περσινών εικσακτέων "κλείδωσε" στους 88.000, μαζί με τις στρατιωτικές σχολές.
"Ωστόσο, ο φετινός αριθμός, αν δεν υποστεί σημαντικές αυξομειώσεις, θα φτάσει τις 85.000, καθώς οι υποψήφιοι στις στρατιωτικές σχολές έχουν ήδη υποστεί μία μείωση της τάξεως του 10%", δηλώνει στο News 247 ο εκπαιδευτικός ερευνητής, Χρήστος Κάτσικας.
Τα τρία πιθανά σενάρια
Σύμφωνα με πληροφορίες της εφημερίδας "Το Έθνος", η μείωση των εισακτέων θα αφορά τρεις ομάδες σχολών.
*Η πρώτη σχετίζεται με τις κεντρικές σχολές και ενδεχομένως και ορισμένες περιζήτητες/υψηλόβαθμες, οι οποίες έχουν δεχτεί τα τελευταία χρόνια υπερβολικό αριθμό εισακτέων από μετεγγραφές.
*Η δεύτερη ομάδα σχετίζεται με τα τμήματα τα οποία δεν έχουν αντίκρισμα στην αγορά εργασίας καθώς η υπερπληθώρα αποφοίτων τα τελευταία χρόνια έχει δημιουργήσει μία σειρά από κορεσμένα επαγγέλματα.
* Επίσης, υπάρχουν σκέψεις να μειωθούν οι εισακτέοι σε περιφερειακά τμήματα που βρίσκονται στα... αζήτητα, δηλαδή αυτά τα οποία δεν καλύπτουν όλες τις προσφερόμενες θέσεις.
Αξίζει να επισημανθεί ότι φέτος οι πρόεδροι των τμημάτων ΑΕΙ-ΤΕΙ, στις προτάσεις που κατέθεσαν προς το υπουργείο Παιδείας, έχουν ζητήσει μεαγλύτερη μείωση στους εισακτέους, προκειμένου να μπορει να λυθεί το πρόβλημα των υπεράρθμων φοιτητών.
Βέβαια, στελέχη του υπουργείου που ασχολούνται με τη διαδικασία των πανελλαδικών, υποστηρίζουν ότι δεν θα υιοθετηθούν αυτές οι προτάσεις στο ακέραιο, αλλά θα ληφθούν σοβαρά υπόψη και σίγουρα περισσότερο από κάθε άλλη χρονιά.
Ωστόσο, άγνωστος παραμένει ο αριθμός των εισακτέων, η ημερομηνία συμπλήρωσης των μηχανογραφικών, αλλά και ποιες είναι τελικά οι σχολές που θα εξαιρεθούν από το μηχανογραφικό.
Από την πλευρά του, το υπουργείο Παιδείας διαμηνύει ότι η ημερομηνία ανακοίνωσης του αριθμού των εισακτέων σε όλα τα πανεπιστημιακά και τεχνολογικά ιδρύματα θα προσδιοριστεί στις αρχές της επόμενης εβδομάδας και είναι πιθανό να ανακοινωθούν πριν από την έναρξη των πανελλαδικών.
"Ο εκαπιδευτικός χάρτης χρειάζεται δουλειά"
"Δραματικές μειώσεις δεν μπορούν γίνουν, καθώς στον ακριβή αριθμό εισακτέων φάτος πρέπει να προσθέσουμε και το 20% που προέρχεται από τις ειδικές κατηγορίες. Γεγονός που διατηρεί στα ίδια σχεδόν επίπεδα τον αριθμό και πάντως, δεν τα μειώνει. Η ειδική κατηγορία αφορά στα παιδιά που μεττεγγράφονται σε πανεπιστημιακά τμήματα ή ΤΕΙ.
Από την άλλη, οι σημαντικές μειώσεις σε εισακτέους θα φέρουν και σημαντική μείωση σε ακαδημαϊκό προσωπικό, κάτι που δεν έχει γίνει ποτέ. Οι ακαδημαϊκοί δεν έχουν το δικαίωμα μετατόπισης σε άλλη υπηρεσία, όπως οι δάσκαλοι και καθηγητές, γεγονός που σημαίνει ότι θα οδηγηθούν σε απώλεια της εργασιακής τους θέσης", επισημαίνει ο Χρήστος Κάτσικας.
Και συμπληρώνει: "Οι περσινές αυξομειώσεις έγιναν σε τμήματα χαμηλής ζήτησης και αυτό πρέπει να γίνει και φέτος. Το κούρεμα των εισακτέων σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη, σε σχολές υψηλής ζήτησης, θα μπορούσε να επιλύσει το πρόβλημα ακαδημαϊκού υδροκεφαλισμού, ωστόσο δεν έχει γίνει ποτέ και είναι δύσκολο να επιτευχθή φέτος, καθώς απαιτείται σχεδιασμός και σωστή προετοιμασία", καταλήγει ο κ. Κάτσικας.

  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου