Απέρριψε τις μαγικές συνταγές. Απέφυγε τους εξωραϊσμούς. Και ζήτησε νέα εθνική συνεννόηση, ο πρωθυπουργός Γ. Παπανδρέου στην ομιλία του στο συνέδριο του Economist, ύψωσε επί της ουσίας φωνή για εθνική συστράτευση.
Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε ξεκάθαρα στη μείωση των απασχολούμενων στον δημόσιο τομέα κατά 150.000 άτομα, η οποία πρόκειται να επιτευχθεί με την μη αντικατάσταση υπαλλήλων που συνταξιοδοτούνται ή/και μέσω εθελουσίας εξόδου, την εφαρμογή νέου μισθολογίου στο Δημόσιο σε αντιστοιχία με εκείνο του ιδιωτικού τομέα, το οποίο θα επιβραβεύει την παραγωγικότητα.
Ακόμα περιλαμβάνεται η συγχώνευση ή και το κλείσιμο εταιρειών του δημοσίου που δεν εξυπηρετούν το σκοπό τους, την επανεξέταση και στόχευση των κοινωνικών επιδομάτων και την καταπολέμηση της σπατάλης στον δημόσιο τομέα.
Τώρα, σε ότι αφορά στο σκέλος των εισοδημάτων του προγράμματος, ο πρωθυπουργός έκανε λόγο για επανεκτίμηση των φοροαπαλλαγών και τη διατήρηση εκείνων που είναι απαραίτητες για την ανάπτυξη και την ανταγωνιστικότητα.
Παράλληλα, έκανε λόγο ξανά για ολομέτωπη επίθεση στη φοροδιαφυγή.
Σύμφωνα με τον πρωθυπουργό, θα υλοποιηθεί ένα άκρως φιλόδοξο πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων με στόχο τα περιβόητα 50 δισεκατομμύρια ευρώ.
Όπως ήταν αναμενόμενο, μίλησε και για την αναδιάρθρωση του χρέους, την οποία απέκλεισε εκ νέου ενώ απευθυνόμενος στα διεθνή ΜΜΕ, είπε. "δεν ζητάμε τίποτα περισσότερο από τον σεβασμό σε αυτό που κάνουμε".
Στο σημείο αυτό είπε ότι και οι κοινωνικοί εταίροι αλλά και οι πολιτικές ηγεσίες πρέπει να συνδράμουν για την νέα εθνική συνεννόηση.
Αναφερόμενος στη θέση της Ελλάδας ως σημείο σοβαρής σταθερότητας στην περιοχή και κλειδί της ευρωπαϊκής προοπτικής και ενσωμάτωσης των Βαλκανίων στην ΕΕ, υπογράμμισε πως "οι σχέσεις μας με την Τουρκία συμπυκνώνουν τις δυνατότητες και τις δυσκολίες των σχέσεων της Τουρκίας με την ΕΕ", ενώ τόνισε επίσης ότι η Ελλάδα είναι η χώρα-κλειδί για τις σχέσεις με την Τουρκία και την επίλυση του Κυπριακού.
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου