H «Πραγματική Δημοκρατία Τώρα» καλεί τους Ελληνες να ξεσηκωθούν!

Ο Χαβιέ, η Κλάουντια και ο Τόρετ δεν μπορούσαν να συγκρατήσουν τη συγκίνησή τους και τον ενθουσιασμό τους στη θέα του πλήθους που είχε κατακλύσει την Πλάθα Καταλούνια της Βαρκελώνης. Οι διοργανωτές του κινήματος «Πραγματική Δημοκρατία Τώρα», με κόπο κατάφερναν να μην δακρύσουν από χαρά μιας και η διοργάνωση της πιο μαχητικής ισπανικής επανάστασης των τελευταίων χρόνων είχε μόλις στεφθεί με επιτυχία. Οι νέοι αυτοί μαχητικοί διοργανωτές μιλούν στο protothema.gr για την προσπάθειά τους και τραβούν το αυτί στους Ελληνες που δεν έχουν καταφέρει ακόμα πολλά.

-Είστε οι εκπρόσωποι του κινήματος «Πραγματική Δημοκρατία Τώρα» στη Βαρκελώνη. Πως αποφασίσατε να δράσετε μαζικά ενάντια στη κυβέρνηση;

Η «Πραγματική Δημοκρατία Τώρα» είναι ένα κίνημα πολιτών. Αυτό που μας παρακίνησε είναι ότι θέλαμε να συμμετάσχουμε σε κάτι οργανωμένο που θα ταρακουνούσε τα πράγματα. Πριν λίγους μήνες συναντηθήκαμε με μέλη και άλλων κινημάτων για να οργανώσουμε ένα ανοιχτό σχέδιο ώστε να δώσουμε μορφή στην κοινωνική αγανάκτηση που επικρατεί στην Ισπανία. Ετσι ξεκίνησε μια μικρή ομάδα, εμπνευσμένη από την Ισλανδία, την Πορτογαλία, την Μεγάλη Βρετανία και φυσικά ολόκληρο τον αραβικό κόσμο. Ο ενθουσιασμός μεγάλωνε κι έτσι στην μικρή μας ομάδα άρχισε να ενσωματώνεται ολοένα και περισσότεροι. Με αυτό τον τρόπο είχαμε τη δυνατότητα να συνεργαστούμε όλα τα κινήματα μαζί. Σε αυτή την προσπάθεια βέβαια συνέλαβε σημαντικά και η δύναμη των διαδικτυακών τόπων όπως το Facebook και το Twitter χάρη στους οποίους μπορεί κανείς να σκεφτεί και να δράσει ομαδικά.

-Ποιος είναι ο σκοπός του κινήματος;
Το κίνημα είναι των πολιτών αλλά έχει πολιτική υφή, από την άποψη ότι το δίκτυο των κινημάτων που ενώθηκε έχει έναν σκοπό: αυτόν της αλλαγή της κοινωνικής κατάστασης. Εμείς δεν ανήκουμε σε κόμματα, όμως δεν είμαστε απολιτικοί. Επίσης δεν ανήκουμε σε συνδικάτα. Κανένα κόμμα ούτε συνδικάτο δε μπορεί να αγωνιστεί για τις επιθυμίες του κόσμου. Εμείς αυτό που θέλουμε είναι να αλλάξει το πολιτικο-οικονομικό μοντέλο. Μέσω λοιπόν του κινήματος βοηθούμε στο να δραστηριοποιηθούν μαζικά τα κινήματα, οι ομάδες, οι οργανώσεις των πολιτών ώστε να πραγματοποιηθεί αυτή τη κοινωνική αλλαγή.



-Που αποδίδετε την τεράστια ανταπόκριση των Ισπανών πολιτών;
Το κίνημα είχε επιτυχία γιατί είναι χωρίς αποκλεισμούς και γιατί είναι πολλοί εκείνοι που αναγνωρίζουν τις «καταγγελίες» μας και τις προτάσεις μας. Η αγανάκτηση προϋπήρχε. Η «Πραγματική Δημοκρατία Τώρα» προσέφερε χώρο στους ανθρώπους να την εκφράσουν και έπειτα να αρχίσουν τον αγώνα. Δώσαμε τη δυνατότητα να οργανωθεί μια συγκέντρωση στις 15 Μαΐου, η οποία είχε τεράστια απήχηση καθώς είχε να κάνει με ανθρώπους που συνεννοήθηκαν μέσω του διαδικτύου κι όχι μέσω ισχυρών ελιτίστικων μιντιακών δυνάμεων που θέλουν να διαμορφώνουν την κοινή γνώμη. Μας εξέπληξε η μαζική συγκέντρωση εκείνης της ημέρας όπως και οι κατασκηνώσεις που έλαβαν χώρα στις πόλεις, όμως αυτό δείχνει ότι η ισπανική κοινωνία είναι ώριμη να δουλέψει μαζί για να υπερασπιστεί τα δικαιώματα της.
Οι κατασκηνώσεις αποτελούν ένα εξαιρετικό «εργαστήριο» και σχολείο κοινωνική οργάνωσης, καθώς αντιμετωπίζουν δυσκολίες, έχουν πολυπλοκότητα και δύναμη.

-Το BBC συνέκρινε τις διαδηλώσεις της Ισπανίας με την εξέγερση της Αιγύπτου. Βλέπετε ομοιότητες;
Οι εξεγέρσεις στη Βόρειο Αφρική μας ενέπνευσαν χωρίς αμφιβολία, όμως χώρες όπως η Ισλανδία είναι για εμάς σημείο αναφοράς. Αν εξαιρέσουμε κάποιες διαφορές ανάμεσα στην κατάσταση στην Αίγυπτο και αυτή στην Ευρώπη, η βάση των προβλημάτων παραμένει η ίδια. Απαιτούμε μια δημοκρατία και μια ζωή που να είναι ίση για όλους. Η ισπανική επανάσταση όπως έχουν πει, είναι η πρώτη στην Δύση αυτής της μορφής και διάστασης και αυτό το χρωστάμε σε εκείνους που ξεκίνησαν αλλού τον αγώνα τους.

-Ενας νέος έγραψε σε ένα πανό στην χώρα σας «έχω κουραστεί να είμαι το μέλλον, θέλω να είμαι το παρόν». Συμφωνείτε;
Είναι μια όμορφη δήλωση. Όμως δεν έχουμε απάντηση σε όλα. Μέσα στο κίνημα υπάρχουν πολλές οπτικές. Αυτό που μπορούμε να πούμε είναι ότι το μέλλον εμποδίζεται και ο σημερινός αγώνας μπορεί να το απεγκλωβίσει. Οι νέοι που δεν έχουν μόνιμη εργασία και οι λιγότερο νέοι ως 50 ετών έχουν ένα μέλλον μπροστά τους αρκετά αβέβαιο. Αυτός άλλωστε είναι ένας από τους πιο σημαντικούς λόγους ύπαρξης αυτού του κινήματος.

-Κάποιες ομάδες της ακροαριστεράς σας κατηγόρησαν ότι εξαιτίας σας ενισχύθηκε η δεξιά στις περασμένες τοπικές εκλογές ενώ άλλοι χαρακτήρισαν την επανάστασή σας «light». Τι έχετε να πείτε;
Η ακροαριστερά έχει την άποψη ότι είμαστε «light» και η δεξιά ότι είμαστε χίπις. Στην πραγματικότητα είμαστε ένα κίνημα που ενώνει τη διαμαρτυρία όλου του κόσμου ακόμα και αυτών που ανήκουν στα άκρα. Μας έχουν κατηγορήσει για πολλά πράγματα, όμως εμείς δε θέλουμε να επηρεάσουμε την ψήφο, θέλουμε μόνο να αλλάξει το εκλογικό σύστημα γιατί θέλουμε να συμμετέχουμε στις αποφάσεις.

-Και στην Ελλάδα έχουν οργανωθεί συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας. Νομίζετε ότι θα υπάρξει κάποιο αποτέλεσμα;
Το να βγει κανείς στο δρόμο και να διαμαρτυρηθεί είναι το πρώτο και πολύ σημαντικό βήμα, είναι όμως μόνο η αρχή. Επειτα πρέπει να εφαρμοστούν οι ιδέες βήμα προς βήμα και να οργανωθούν οι δυνάμεις. Ξέρουμε ότι είναι δύσκολο να αλλάξουν τα πράγματα και να σπάσουν τα δεσμά που μας σταματούν, όμως μόνο έτσι μπορεί να γίνει η αλλαγή. Ξέρουμε ότι οι νέοι, οι εργαζόμενοι, οι γυναίκες στην Ελλάδα και διεθνώς έχουν αγωνιστεί πολύ τα τελευταία χρόνια και τώρα πιστεύουμε ότι ήρθε η ώρα να εξαπλωθεί αυτός ο αγώνας σε όλες τις χώρες.

-Πανό που είχατε αναρτήσει έγραφε «σιωπή μη ξυπνήσουμε τους Ελληνες». Οι Ελληνες τελικά ξύπνησαν. Πιστεύετε ότι ο ελληνικός λαός μέχρι σήμερα δεν έκανε τίποτα για την κατάσταση στην οποία βρίσκεται; Τι άλλο θα μπορούσε να κάνει;
Δεν μπορούμε να ξέρουμε καλά την κατάσταση που επικρατεί όμως μέσω των εικόνων και των μηνυμάτων που λαμβάνουμε από την Ελλάδα, δεν είναι πολύ ενθαρρυντικά. Νομίζαμε ότι η ισπανική επανάσταση θα γινόταν ευρωπαϊκή, περιμέναμε λοιπόν έναν κοινωνικό σεισμό, ενώ η κινητοποίηση αυτή είχε περισσότερο το ύφος ενός απόηχου παρά μιας εκ νέου επανάστασης.

-Κατά τη γνώμη σας τι πρέπει να κάνει η ελληνική κυβέρνηση και οι πολιτικοί για να ξεπεραστεί η κρίση;
Την οικονομική κρίση πρέπει να πληρώσουν εκείνοι που την προκάλεσαν, οι οποίοι αντιθέτως έχουν διαρκώς οφέλη. Η ελληνική κυβέρνηση να υπακούσει τους πολίτες και τις ανάγκες τους. Να τους υπηρετήσει. Το κίνημα των αγανακτισμένων πρέπει να φωνάξει και να αγωνιστεί ώστε να δημιουργηθεί μια δημοκρατία με νέους κανόνες κοινωνική δικαιοσύνης για όλους. Δε θα υπάρξει νίκη δίχως αγώνα. Οι ισχυροί δεν πρόκειται να χαρίσουν τίποτα, θα πρέπει λοιπόν ο κόσμος να διεκδικήσει αυτά που θέλει με εξυπνάδα, αρετή και μια δυναμική που να εμπνέεται από τους αγώνες σε όλο τον κόσμο.

  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου